In de media

Het vertellen van een verhaal zie ik als een van de leukste en belangrijkste taken voor mij als wetenschapper. Gelukkig krijg ik regelmatig de kans om dit te doen. 

Zo vertelde ik in het klokhuis over arendsogen, praatte ik bij Vroege Vogels over de ontdekking van het Australisch vogelbekdier en sprak ik over het gif van de koningscobra bij verschillende talkshows. Ook ontkrachtte ik een hardnekkig fabeltje over wurgslangen in het NRC en schreef ik over de chocoladekikker in de Volkskrant. 

KLIK op het plaatje links naast de tekst om naar de desbetreffende video, publicatie of radio-uitzending te gaan

Kinderboek over gif 

Samen met mijn goede vriend Barend schreef ik een kinderboek over giftige dieren. Het boek heeft als titel 'GIF in het dierenrijk' en is GROOTS onthuld, o.a. aan tafel bij Jinek en op Radio2.
Wil je dit boek bestellen? Klik dat op het plaatje links. 

Aan tafel bij Eva Jinek 

Hier presenteerde ik het kinderboek over GIF dat onlangs is uitgekomen. Ook nam ik een aantal giftige dieren mee, waaronder een gilamonster en een ruwe salamander. 

Aan tafel bij Beau 

Aan tafel bij Beau praatten we over de manieren waarop dieren zich uitdossen. Van paradijsvogels tot leguanen en van pauwen tot lichtgevend koraal 

Huisbioloog Radio 2

Een nieuwe maandelijkse rubriek bij Jeroen van Inkel op Radio2. Elke maand praat ik Jeroen en de luisteraar bij over wat er speelt in de natuur in Jeroen's ochtendshow.  

3FM Serious Request

Voor Serious Request mocht ik op bezoek komen in het Glazen Huis om daar te vertellen over mijn fascinatie voor de natuur. Samen met de DJ's hebben mocht ik meer dan 1,5 uur radio maken. 

Op1

Ter gelegenheid van Snakebite Awareness Day werden Freek Vonk en ik door Op1 gevraagd aan tafel aan te schuiven om te vertellen over het probleem van slangenbeten en ons onderzoek naar slangengif. 

NRC

Een artikel op de achterpagina van de krant waarin een journalist van het NRC en ik afrekenen met een hardnekkig slangenfabeltje over tamme wurgslangen die hun baasjes zouden willen opeten. 

De Volkskrant

Onlangs schreef De VK over zeeslangen die voor de kust van Australië duikers zouden lastigvallen. Blijkt dat deze ‘aanvallen’ niet meer zijn dan liefdesverklaringen van mannetjes op zoek naar een vrouwtje! VK stelde mij hierover een aantal vragen over. 

WNL op Zondag

In het weekend na het uitkomen van de lijst '30-onder-30' van EW Magazine mocht ik aanschuiven bij WNL op Zondag. Hier sprak ik over mijn voorbeelden, mijn drijfveren en mijn ambities voor de toekomst 

EW Magazine

Eind april kwam EW Magazine met de lijst ’30-onder-30’. Volgens het opinieblad zijn dit de dertig jonge talenten die de toekomst van Nederland gaan bepalen. Deze millennials komen uit allerlei hoeken: van sport en politiek tot bedrijfsleven en de  wetenschap.

De Vooravond

Twee seizoenen lang was ik de huisbioloog van de Vooravond, de talkshow op de vroege avond! Elke paar weken mocht ik aanschuiven om te vertellen over bijzondere planten en dieren. 


Universiteit van Nederland 

In samenwerking met de Universiteit van Nederland maakte ik een college voor hun online collegereeks. Niet geheel toevallig stond dit college geheel in het teken van GIF. Van pijlgifkikkers en octopussen tot slangen en spinnen. 

Matyas' Rariteitenkabinet

In de maanden dat De Vooravond niet op TV was, gingen zij online verder. Een vaste rubriek was mijn  'Rariteitenkabinet', waarin ik het verhaal van een bijzondere dieren en planten vertel. De video's staan op onderaan deze pagina.


Vroege Vogels gaat down under 

Bij Vroege Vogels vertelde ik over het bijzondere leven van het vogelbekdier en een recent onderzoek dat het genoom van dit bizarre Australische organisme heeft ontrafelt.  

Het Klokhuis

Samen met het Klokhuis maakte ik twee afleveringen over bijzondere fenomenen in het dierenrijk. De eerste over giftige diersoorten, de andere over verschillende vormen van zicht. 

Het Gala van de Biodiversiteit 

In 2020 organiseerden Naturalis en New Scientist het Gala van de Biodiversiteit, waar wetenschappers, beleidsmakers en  natuurbeschermers én De Koning vanuit hun oogpunt over het belang van biodiversiteit spraken. Ook ik had de eer om een van de sprekers op dit bijzondere evenement te zijn. 

BNR Nieuwsradio

Om aandacht te vragen voor het probleem van gifslangenbeten werd ik geïnterviewd door BNR Nieuwsradio. Tijdens dit interview vertelde ik onder andere over de complexiteit van slangengif en mijn onderzoek naar deze bijzondere gifmengsels. 

Matyas' Rariteitenkabinet 

In samenwerking met het programma De Vooravond heb ik een serie video's gemaakt waarin elke week een andere  bijzondere dier- of plantensoort centraal staat. 

Aflevering 1 - Het bizarre vogelbekdier

Aflevering 2 - Vleesetende planten

Aflevering 3 - De grootste dagvlinder ter wereld 

Aflevering 4 - Wandelende takken & bladeren 

Aflevering 5 - Een eeuwig jeugdige salamander

Educatieve video's 

Ten tijde van Covid-19 heb ik in samenwerking met Naturalis een serie educatieve video's opgenomen over verschillende onderwerpen die met dieren te maken hebben.  

MM #1 - Giftige dieren

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

MM #2 - Onderzoek naar slangengif 

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

MM #3 - Dieren die slim afschrikken

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

MM #4 - Camouflage

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

MM #5 - Supersnelle superhelden

MM #6 - Giftige dieren in Nederland

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen