In de media

Feitjes over dieren en planten met anderen delen vind ik het mooiste dat er is.
Gelukkig krijg ik regelmatig de kans om dit te doen.

Zo vertelde ik in het klokhuis over arendsogen, praatte ik bij Vroege Vogels over de ontdekking van het Australisch vogelbekdier en sprak ik bij verschillende talkshows over het gif van de koningscobra. Ook ontkrachtte ik een hardnekkig fabeltje over wurgslangen in het NRC en schreef ik over de chocoladekikker in de Volkskrant.
 
Hieronder een selectie.
 
KLIK op het plaatje  om naar de video, publicatie of radio-uitzending te gaan

Kinderboek 'GEVAAR in het plantenrijk'

Dit keer een boek over de gevaarlijkste planten! Van giftige bloemen en parasitaire wortels tot vleesetende bekervallen: álles komt in dit boek aan bod. We hebben er hard aan gewerkt, maar wat ZIJN we trots! Klik op het plaatje om dit boek te bekijken.

Kinderboek 'GIF in het dierenrijk' 

Samen met Barend Last schreef ik dit kinderboek over giftige dieren. 'GIF in het dierenrijk' is GROOTS onthuld, o.a. aan tafel bij Jinek en op Radio2. Klik op het plaatje om dit boek te bekijken.

Huisbioloog bij Beau & Jinek (RTL Laat)

Een paar keer per maand schuif ik aan bij Jinek of Beau om over de meest uiteenlopende dieren te vertellen. Van paradijsvogels en schorpioenen tot dolfijnen en bidsprinkhanen. 

Huisbioloog Radio 2

Een nieuwe maandelijkse rubriek bij Jeroen van Inkel op Radio2. Elke maand praat ik Jeroen en de luisteraars bij over wat er speelt in de natuur in de ochtendshow.

De Volkskrant

De krant schreef over de nieuwste ontdekking op het gebied van het seksleven van slangen. Wat blijkt? Vrouwtjesslangen hebben niet één, maar liefst twee clitorissen! Volkskrant stelde mij er een aantal vragen over 

3FM Serious Request

Voor Serious Request mocht ik op bezoek komen in het Glazen Huis om daar te vertellen over mijn fascinatie voor de natuur. Samen met de DJ's hebben mocht ik een uur radiomaken. 

Op1

Ter gelegenheid van Snakebite Awareness Day werden Freek Vonk en ik gevraagd aan te schuiven om te vertellen over het probleem van slangenbeten en ons onderzoek naar slangengif. 

EW Magazine

Eind april kwam EW Magazine met de lijst ’30-onder-30’. Volgens het opinieblad zijn dit de dertig jonge talenten die de toekomst van Nederland gaan bepalen. Zij komen uit allerlei hoeken: van sport en politiek tot bedrijfsleven en de wetenschap.

Matyas' Rariteitenkabinet

Twee seizoenen lang was ik de vaste bioloog van de Vooravond, de talkshow op de vroege avond! Een vaste rubriek was mijn  'Rariteitenkabinet', waarin ik vertelde over de meest uitzonderlijk dieren en planten. De video's staan onderaan deze pagina.

Universiteit van Nederland 

In samenwerking met Universiteit van Nederland maakte ik een college voor hun online collegereeks. Niet geheel toevallig stond dit college geheel in het teken van GIF. Van pijlgifkikkers en octopussen tot slangen en spinnen. 

Het Klokhuis

Samen met het Klokhuis maakte ik twee afleveringen over bijzondere fenomenen in het dierenrijk. De eerste over giftige diersoorten, de andere over verschillende vormen van zicht. 

Het Gala van de Biodiversiteit 

Bij het Gala van de Biodiversiteit gingen wetenschappers en natuurbeschermers met elkaar in gesprek over het belang van biodiversiteit. Hierbij was ik een van de sprekers. Extra bijzonder: De Koning zat in het publiek om hierover mee te praten. 

BNR Nieuwsradio

Om aandacht te vragen voor het probleem van gifslangenbeten werd ik geïnterviewd door BNR Nieuwsradio. Tijdens dit interview vertelde ik onder andere over de complexiteit van slangengif en mijn onderzoek naar deze bijzondere gifmengsels. 

Matyas' Rariteitenkabinet 

In samenwerking met het programma De Vooravond heb ik een serie video's gemaakt over de meest fascinerende dier- en plantensoorten

Educatieve video's 

Ten tijde van Covid-19 heb ik in samenwerking met Naturalis een serie educatieve video's opgenomen over verschillende onderwerpen die met dieren te maken hebben. 
Dit waren de allereerste verhalen die ik vóór de camera vertelde.